Herfst: waarom veranderen bladeren van kleur?

Prachtige herfstkleuren en bladeren

Het kleurenspel in de herfst is zonder twijfel prachtig en zelfs een beetje magisch. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom boomtoppen rood, geel en oranje kleuren tijdens dit seizoen? Bij Euroflorist waren we erg nieuwsgierig dus zijn we op zoek gegaan naar een antwoord!

Om deze mooie transformatie te kunnen begrijpen moeten we eerst weten wat de functie van de bladeren eigenlijk is. We nemen eerst fotosynthese onder de loep om het chemische proces tijdens de seizoenswisseling te verduidelijken.

Fotosynthese – een korte uitleg

Bladeren zijn verantwoordelijk voor het leveren van belangrijke voedingsstoffen aan de boom of plant. Fotosynthese in beeld gebrachtDe wortels nemen water op uit de grond, en de bladeren nemen koolstofdioxide op uit de lucht. Vervolgens zorgt het zonlicht ervoor dat deze twee stoffen worden omgezet naar zuurstof en glucose. Waarschijnlijk weet je wel dat zuurstof essentieel is voor ons mensen. Vandaar dat planten in huis de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Glucose is het voedsel voor de plant, voorziet de plant van energie en zorgt ervoor dat bloemen en vruchten kunnen groeien. Chlorofyl is de stof in bladeren die voor de mooie groene kleur zorgt.

Voorbereiden op de winter

Aan het einde van de zomer, met de herfst voor de deur merken we dat dagen korter worden en nachten langer. Hierdoor
worden bomen ook op de hoogte gebracht dat het tijd is om zich voor te gaan bereiden op de winter. Tijdens de winter is er niet genoeg licht en water om het fotosynthese proces. Daarom leven ze van de voorraad energie die ze in de winter hebben opgeslagen, en stoppen ze hun ‘productie’. Dit is de reden dat het groene chlorofyl uit de bladeren verdwijnt en dat de bladeren geel en oranje kleureHerfst kleuren aan de boomn. Bij een gedeelte van de bladeren zijn deze kleuren er dus altijd al geweest, we zagen ze alleen niet door het groene chlorofyl. Bij sommige bomen zit de glucose vast in het blad als de fotosynthese stopt, en in combinatie met zonlicht en koude nachten worden deze bladeren rood. De verschillende hoeveelheden chlorofyl zijn dus de reden voor alle verschillende tinten, en zorgen ervoor dat wij zo van de herfst kunnen genieten.

In de tussentijd ontwikkelt er ook een speciaal laagje cellen op de takjes waar de bladeren aan de boom hangen. Dit wordt langzaam maar zeker steeds dikker waardoor het blad minder goed is gehecht aan de boom. De wind zal de bladeren uiteindelijk van de boom blazen.

Het effect van het weer op de kleurintensiteit

Daarnaast heeft ook het weer effect op de kleur van de bladeren. Temperatuur, licht en water beïnvloeden hoe lang we kunnen genieten van het kleurenspel in de herfst. Lage temperaturen zorgen voor mooie rode tinten, maar als Herfst bladerende vorst vroeg in het seizoen is worden de rode kleuren juist zwakker. Bewolking en regen worden vaak niet gewaardeerd door mensen, maar deze weertypen zorgen wel voor mooiere kleuren in het bos.

Hopelijk hebben we honger naar kennis kunnen stillen, en kun je nu nog meer genieten van de grote variëteit van het prachtige herfstseizoen.

Written By
Meer van Flora

Wanneer begin je het huis te versieren voor kerst?

In de winkels zijn de kerstdecoraties eerder en eerder te vinden. In...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *