Waarom krijgen we lentekriebels?

Lentekriebels

De lente is eindelijk terug! Het wordt iedere dag langer licht buiten, en de zon laat zich steeds meer zien. Je hoort weer vogeltjes fluiten, en de eerste bloemen staan in bloei. Ieder jaar vraag je je weer af: waarom voelen we ons eigenlijk zoveel vrolijker in deze speciale tijd van het jaar, en wat doen al die lentekriebels in onze buik?

Jouw hormonen gaan hun boekje te buiten

De toename van zonlicht en hogere temperaturen hebben een positief effect op ons humeur. De reden hiervoor is dat we, naast nog vele andere dingen, ‘s nachts melatonine aanmaken. Omdat het in de winter veel donker is, hebben we meer melatonine waardoor we ons slaperig voelen. Door het zonlicht voelen we ons dus wakker en veel actiever. Tegelijkertijd nemen ook hormonen zoals serotonine, dopamine en noradrenaline toe, die bijdragen aan een actiever gevoel. Mannen produceren ook nog eens meer testosteron in de lente en zomer, wat goed is voor hun algehele gezondheid. Bij vrouwen is er geen speciaal hormoon dat alleen in het voorjaar wordt aangemaakt.

Komen de lentekriebels dan alleen door onze hormonen?

Nee! Niet alleen hormonen dragen bij aan dit fijne gevoel. Ook nieuwe, frisse geuren, warme zonnestralen en het wakker worden van moeder natuur dragen hun steentje bij. Als je tijdens de winter veel buiten bent geweest, of veel zonlicht hebt gehad, zul je de lentekriebels waarschijnlijk minder
intens ervaren. Dichterbij de evenaar, waar er weinig verschil in daglicht is tussen de seizoenen, hebben mensen ook veel minder last van stemmingswisselingen per seizoen.

Kunnen we het gevoel van de lentekriebels versterken?

Sportieve activiteiten kunnen dit fijne lentegevoel zeker versterken. Een wandeling in het park kan al een groot verschil maken! In het algemeen heeft natuurlijk licht een sterke positieve invloed op onze (mentale) gezondheid. Wij hopen dat je al lekker in de lentestemming bent, en er volop van gaat genieten!

De eerste lentebloemen in bloei

Written By
Meer van Flora

Inspiratie voor Pasen

Misschien heb je al gemerkt dat felle kleuren dit seizoen helemaal in...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *