Geuren van bloemen: de voordelen voor onze leefomgeving

Wereld van bloemen vol geruren

Het kijken naar een bloem kan al zorgen voor geluksmomentje, maar bloemen en planten hebben nog veel meer voordelen op onze omgeving. Behalve het zicht is er geen zintuig dat sterker verbonden is met het geheugen dan ruiken. Het ruiken van een bloemengeur heeft de kracht om ons vrolijk en minder bezorgd te maken. Hoe is dit mogelijk, en met welke bloemen!?

Waarom hebben niet alle bloemen dezelfde geur?

Bloemen drijven meerdere geurmoleculen de lucht in. Toch zijn deze geuren niet voor de menselijke neus bedoeld. Bloemen gebruiken hun geur natuurlijk om te insecten en bestuivers aan te trekken, maar ook om te communiceren met andere planten. Alle bloemen hebben hun eigen soort geur, wat resulteert in een grote verscheidenheid aan heerlijke geurtjes.

Hoe geuren ons kunnen beïnvloeden

Geurende oliën en parfumOnze reukzin is een ingewikkeld maar logisch zintuig. Een bekende geur kan je in gedachten meteen terugbrengen naar een herinnering die je associeert met die geur, zelfs als je deze herinnering allang vergeten was. Wetenschappelijk onderzoek heeft de belangrijke rol aangetoond van prettige geuren in onze omgeving op je humeur en positiviteit. Natuurlijk vervangen bloemen geen dokter of medicijnen, maar ze helpen wel om je leven aangenamer te maken. Voor een spannende presentatie, tijdens een examen of in een stressvolle omgeving zorgen bloemen dat je je relaxter en beter voelt. Ze kunnen ook goed werken om migraine of hoofdpijn te verlichten, en om lekkerder te slapen.

Bloemen en geuren

Je kunt bloemen op veel verschillende manieren aan je dagelijkse omgeving toevoegen; op kantoor, in de auto of in huis. Dit is heel gemakkelijk met verse bloemen gebruiken, kaarsen of geurende oliën. Sommige bloemen helpen relaxen terwijl anderen juist een boost in energie geven.Lavendel geuren

  • Lavendel is erg populair om energie te boosten en mentale activiteit te verhogen. Perfect in een drukke werkomgeving, of om vitaliteit te ontwikkelen. In de slaapkamer helpt lavendel ook bij een goede nachtrust.
  • Vanille is perfect om stress en hoofdpijn te verminderen. Het is dan ook geen verrassing dat in veel auto’s een vanillegeur te vinden is.
  • Magnolia staat bekend om zijn therapeutische eigenschappen. Vooral in de Chinese markt is het een bekend middel tegen spanning en stress.
  • Bergamot geeft veel energie, zeker tijdens het wisselen van de seizoenen. Een heerlijk parfum om je goed te voelen.
  • Ylang-Ylang en jasmijn hebben een sterke geur en staan bekend om hun sexappeal. Wil je iemand verleiden? Dan zijn dit de bloemen die je nodig hebt.
  • Patchoeli is een sensueel anti-stress parfum. Perfect om een relaxte sfeer mee te creëren voor een eerste date. Misschien een goed plan voor komende Valentijnsdag?

Wist je dat…

… ibn Sina, een Perzische arts, 1000 jaar geleden heeft uitgevonden hoe je rozen tot een aromatische olie distilleert?

… onderzoekers inmiddels ongeveer 1700 verschillende geuren geproduceerd door bloemen hebben opgeslagen?

… blauwe regen en lelies de sterkst ruikende bloemen zijn?

Verschillende bloemen, verschillende geuren
Sommige mensen houden van bloemen met sterke geuren, maar anderen juist totaal niet. Let er dus op als je bloemen cadeau geeft dat zowel het uiterlijk als de geur van de bloemen belangrijke aandachtspunten zijn. Bloemisten weten vaak de perfecte combinatie van bloemen te maken waardoor je met meerdere zintuigen van je boeket kunt genieten!

 

Written By
Meer van Flora

Wat als… je jouw Valentijnsbloemen voor altijd wil bewaren?

Je hebt een prachtig boeket bloemen gekregen van jouw Valentijn, en deze...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *