Stralend en altijd met een lach: Zonnebloemen

Zonnebloemen

Glimlach zonnebloem in regen

Indrukwekkend, sterk en regelmatig steken ze overal bovenuit. Ze hebben iets weg van de zon en als je goed kijkt, lijkt het zelfs alsof ze lachen. Over wie kunnen we het anders hebben dan over de zonnebloemen? Zelfs als het regent weet deze bloem nog een glimlach op je gezicht te toveren. Niet voor niets zijn zonnebloemen met hun positieve uitstraling favoriet om iemand mee te verrassen!

 

Betekenis zonnebloem

De zonnebloem symboliseert geluk, plezier en gezondheid. Als het gaat om liefde betekent het sturen van een boeket zonnebloemen dat een liefde onbeantwoord is of blijft.. Ten slotte staat de zonnebloem ook voor solidariteit.

Mythe van de zonnebloem

Apollo, de zonnegod in de oude Griekse tijd, was verliefd op Leucothoe. Haar zus Clythie, was alleen ook smoorverliefd op Apollo. Om haar onvoorwaardelijke liefde voor hem te bewijzen, besloot ze om negen dagen lang naakt op een rots te liggen om hem te observeren en te verleiden. Na deze negen dagen daar gelegen te hebben, zag ze er goudbruin uit en leek ze sprekend op een zonnebloem. Sindsdien verschijnt ze alleen nog maar in de vorm van een zonnebloem, omdat haar liefde voor Apollo altijd onbeantwoord is gebleven.

Wat weten we nog meer over deze bloem?

  • Er zijn meer dan zeventig verschillende soorten zonnebloemen over de hele wereld, maar de zonnebloem vindt haar oorsprong in Amerika.
  • De zonnebloem heeft haar naam te danken aan het feit dat de bloem altijd in de richting van de zon kijkt.
  • De meest prachtige zonnebloemvelden vind je in de periode juli en oktober. Honderden zonnebloemen bij elkaar geven een prachtig, bijna magisch aanzicht.
  • Sommige soorten kunnen zelfs 5 meter hoog worden.

Eten en koken met zonnebloemzaadjes

De zonnebloem produceert in haar bloeiperiode tussen de 1.000 en 1.500 zaadjes. Omdat ze een enorm laag vetpercentage hebben, zijn zonnebloemzaadjes perfect vogelvoer. De grotere zaden van de bloem worden gebruikt voor de productie van zonnebloemolie of om mee te koken en bakken. De beste smaak krijg je door de zaden te roosteren. Je ziet de zaden veelal terug in brood, cakes, als topping van een soep of heerlijk in een salade.  

Written By
Meer van Flora

Wat als… je jouw Valentijnsbloemen voor altijd wil bewaren?

Je hebt een prachtig boeket bloemen gekregen van jouw Valentijn, en deze...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *