Olympische Spelen 2016 in Rio: Ecologie en het behoud van de aarde

Openingsceremonie Rio

De spelen zijn in volle gang! Op vrijdag 5 augustus waren alle ogen gericht op Rio en Brazilië voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2016 in Rio. Nadat alle 207 teams in een lange parade het Maracana Stadium binnen waren gekomen, heeft Vanderlei Codeiro de Lima het Olympisch vuur aangestoken. De gehele ceremonie weerspiegelde de Braziliaanse cultuur op een prachtige, simpele manier. Zonder net zo veel uit te geven als voor de spelen in Beijing of Londen, heeft Brazilië een spetterende licht- en geluidsshow neergezet vol met kleuren. Hiermee hebben ze tegelijkertijd een levendig bericht over ecologie de wereld ingestuurd.

Een waarschuwing over de gevaren van klimaatverandering als hoofdgedachte

De organisatie had een openingsceremonie beloofd die bol stond van kleuren, muziek, licht, dans en tradities. Het Maracana voetbalstadion in Rio werd omgetoverd tot een groot carnavalsfeest waarvoor miljoenen mensen over de hele wereld hun tv aanzetten om mee te feesten. De boodschap over het klimaat was hierin bijzonder sterk aanwezig. Ecologie en bescherming van de aarde stonden centraal tijdens het evenement met het Amazone regenwoud, opwarming van de aarde en het smelten van de poolkappen. Afbeeldingen van broeikasgassen die rondzweven in de atmosfeer van de aarde werden gevolgd Carnaval in Rio tijdens de Olympische spelendoor wereldsteden zoals Amsterdam of Dubai die worden overspoeld door de stijgende zeespiegel. Alle 12.000 atleten kregen 3 zaadjes om te planten op het podium van de arena. Zodra deze ontkiemen, zullen deze kleine boompjes geplant worden in een park in Rio om een Bos van Atleten te creëren.

 

Rio 2016, bloemen met een ethisch label voor de Olympische Spelen

“Rio 2016 is toegewijd om ethische en verantwoordelijke inkoopprocessen te handteren. Dit ontwikkelt de Braziliaanse markt en moedigt het in de praktijk brengen van economische, sociale en milieuvriendelijke bedrijfsvoering aan. Het inkopen van bloemen voor de ceremonie en andere ornamenten volgens de richtlijnen getuigt van de kwaliteit en verantwoordelijkheid waarmee de bloemen zijn geproduceerd.” Het bericht dat de organisatie heeft afgegeven aan alle leveranciers, sporters en bedrijven verbonden aan de spelen over duurzaamheid is helder. Er is zelfs een handleiding geproduceerd voor alle bloemen en planten die nodig waren. Hierin staan alle eisen en certificaten op het gebied van pesticiden en chemicaliën. Het doel is om de afdruk die op het milieu wordt achtergelaten te minimaliseren. Ook het bijdragen aan de economische ontwikkeling van Brazilië is van belang. In de bloemen en planten industrie proberen wij met deze aanpak een voorbeeld te zijn. Daarmee hopen we dat anderen dit voorbeeld zullen volgen. Watervervuiling is bijvoorbeeld een probleem dat veel aangekaart wordt door atleten. Er is een grote uitdaging in Rio als het aankomt op het milieu. Laten we hopen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt om dit aan te pakken.

Wist je dat..

.. er in totaal 2102 gouden, zilveren en bronzen medailles worden uitgereikt aan atleten?

.. 50% van het PET plastic in het lint van de medaille bestaat uit gerecycled materiaal?

.. zelfs de houten doosjes van de medailles gemaakt zijn van hardhout dat is gecertificeerd door de FSC (Forest Stewardship Council)?

Vergeet ook niet om jouw favoriete team te steunen door een oranje boeket naar vrienden of familie te sturen tijdens de Olympische spelen.

Written By
Meer van Flora

De magische Hortensia

Overal om ons heen zien we deze mooie bloem in alle kleuren...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *