De magische Hortensia

De magische hortensia

Overal om ons heen zien we deze mooie bloem in alle kleuren verschijnen. Hortensia’s zijn niet alleen populaire tuinplanten maar tegenwoordig  worden ze ook steeds vaker als snijbloem gebruikt. Een beetje dromerig, klassiek en tegelijkertijd landelijk en rustiek. Een must-have deze zomer. Kun jij de romantische charme van de hortensia weerstaan?

Hoe moet ik een hortensia verzorgen?

De hortensia is heel makkelijk te verzorgen. Het is een lang bloeiende plant die bijna geen ziekten of plagen kent. Ideaal dus voor als je geen groene vingers hebt of weinig tijd.  Wel zijn er zijn twee belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden.

Veel water

De naam van de hortensia, officieel hydrangea, verklapt het al een beetje: de hortensia heeft veel water nodig. Gaat ze slap hangen, dan is dat een teken dat ze dorst heeft. Wil je tot aan het begin van de herfst van je hortensia genieten? Geef haar dan regelmatig water.

Hoe de winter overleven?Hortensia in boeket

Hortensia’s overleven de winter zonder moeite. Enige waar je op moet letten is late vorst. Als de hortensia dan al knoppen heeft, moeten die goed afgedekt worden met een vliesdoek of noppenfolie om te voorkomen dat de bloemknoppen bevriezen.

De symbolische betekenis van de hortensia

De hortensia staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Haar kleuren symboliseren liefde, harmonie en hoop. Niet voor niets dat deze zomerbloem zo vaak op bruiloften en verjaardagen als bloem wordt gekozen! Bloemisten binden de hortensia in trendy en unieke boeketten en bloemstukken, maar als los boeket zijn ze ook prachtig. Tip: Gebruik de bloemen van de hortensia in een zelfgemaakte bloemenkrans.

 

Verrassend veranderlijk

Heb je een blauwe hortensia geplant, maar bloeit ze uit in het roze?  Dat kan zomaar gebeuren en heeft te maken met de zuurgraad (pH-waarde) van de grond. Hoe zuurder de grond en dus lager de pH-waarde, hoe blauwer de hortensia meestal wordt. Een kalkrijke grond met hoge pH-waarde daarentegen, zorgt ervoor dat een hortensia roze kleurt. De witte hortensia is hierin echter een uitzondering. De witte bloemen bevatten geen pigment en veranderen daarom niet van kleur. Wil je dus zeker zijn van de kleur? Check dan eerst de pH-waarde van de grond of kies voor wit!

Written By
Meer van Flora

Geuren van bloemen: de voordelen voor onze leefomgeving

Het kijken naar een bloem kan al zorgen voor geluksmomentje, maar bloemen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *