Welke bloembollen moeten in de herfst worden geplant?

Tuinieren in de herfst: bloembollen planten

De herfst is volop begonnen. Als je een tuin hebt, ben je waarschijnlijk ook begonnen om hem winterklaar te maken. Toch is de herfst ook de tijd om te bedenken welke bloemen je in de lente graag ziet bloeien. Veel bloembollen moeten in de herfst worden geplant om in de lente te kunnen bloeien. Dit kan natuurlijk in een tuin, maar ook op een balkon is dit mogelijk. Nog geen idee welke bloemen fantastisch zijn in de lente? Volg onze tips!

Waarom plant je bloembollen in de herfst?

Als de natuur zich aan het klaarmaken is voor donkere dagen en lage temperaturen lijkt het misschien gek om bollen te planten. Veel mensen denken dat er niet meer getuinierd hoeft te worden bij het aanbreken van de herfst. Het tegendeel is waar, herfst is dé tijd om bloembollen te planten! In de herfst kunnen bloembollen namelijk nog gebruik maken van een redelijk warme ondergrond met een goed vochtgehalte. Daarnaast heeft iedere bol alles in zich om te overleven in de winter. Tijdens deze winterslaap worden onder andere wortels gemaakt.

Onze herfsttips voor mooie lentebloemen

Er zijn twee soorten bloembollen: vaste en eenjarige. De eenjarige bloembollen moeten iedere herfst opnieuw worden geplant met een nieuwe bol. Ons advies is om deze meteen na het kopen te planten. De vaste bollen daarentegen, komen ieder jaar opnieuw uit zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Je kunt ze vergeten en in de lente helemaal verrast zijn als er nieuwe bloemen omhoog komen. Voor beide bollen adviseren we om een beetje compost in de grond te doen. In een tuin je bijvoorbeeld een mooi tulpenlandschap maken door veel bollen in 1 keer te planten. Plant altijd wat extra bollen voor het geval er enkele niet uitkomen.Tulpenveld in verschillende kleuren Op een balkon kun je de bloembollen op de bodem van een pot planten, met daar bovenop wat herfstbloemen. Op die manier kunnen de uitgegroeide bloembollen de herfstbloemen meteen vervangen in de lente.

Welke bloemen?

Met deze lijst van bloemen (die je zullen verrassen in de lente) ben je helemaal klaar om je eigen Hof van Eden aan te leggen.

  • TulpenNarcissen
  • Narcissen
  • Hyacinten
  • Druifhyacint
  • Krokus
  • Iris
  • Fritillaria
  • Vogelmelk


Het is echt niet nodig om een grote tuin te hebben om van bloemen te kunnen genieten. Een balkon of vensterbank zijn ook geschikt om kleur en leven aan ieder seizoen toe te voegen. Herfst is het seizoen voor warme kleuren, dus mis je kans niet om je huis te decoreren met heerlijke herfstbloemen. Of maak iemand anders blij met een prachtig warm herfstboeket!

Written By
Meer van Flora

Verjaardagen in augustus: zomertrend

Een verjaardag! Wie houdt er niet van een extra reden voor een...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *